“VAT-refund” (få igjen momsen) i Sør-Afrika

Momsen er på 14% i Sør Afrika. Om du handler klær, sko, vesker, elektronikk, smykker etc… (ikke parfyme, toalettartikler og mat) kan du spørre om butikken har “VAT-refund”. Da får du deler av momsen tilbake når du reiser ut av landet. Det går vekk en del i administrasjonsgebyr og det lønner seg derfor ikke å spørre etter VAT-refund for beløp under 4-500 NOK. Mange butikker har en nedre grense for når de vil gi deg VAT-refund også.

I Europa har de egne skjema som butikken og du må fylle ut. I Sør-Afrika får du en kvittering med navnet og adressen din (dette er viktig, uten navn og adresse får du ikke pengene igjen!), det ser altså ikke ut som et vanlig VAT-refund skjema og det er ikke noe du selv skal fylle ut før du kommer til flyplassen.

På flyplassen må du finne VAT-refund kontoret før du sjekker inn varene du har kjøpt. Du kan nemlig risikere å måtte vise frem varene sammen med kvitteringene (slik at tollerne vet at det faktisk er du som har kjøpt varen og ikke noen andre). På noen flyplasser kan det være litt vanskelig å finne, men man finner det om man spør! Vær ute i god tid før flyet ditt går. I Johannesburg ligger VAT-refund desken i samme etasje som innsjekkingen. Vær obs på at det ikke er et eget kontor, men kun en skranke. I tillegg står det “goods to declare” eller noe slikt og det gjør det litt forvirrende, men det er altså der du skal gå.

IMG_4790I Johannesburg får du et stempel på kvitteringen og du kan sjekke inn. Etter at du har kommet gjennom sikkerhetskontrollen må du finne VAT-refund kontoret. Dette ligger helt i enden, til høyre når du kommer ut av sikkerhetskontrollen, i 2. etasje. Her må du fylle ut et skjema, men du får ikke pengene inn på konto eller cash. Her får du et VISA-kort med pengene på og en kode. Kortet blir aktivert ca. 6 uker etter og kan brukes over hele verden. Jeg er litt usikker på om jeg kan ta ut pengene i en minibank her hjemme, men jeg kan nok uansett bruke kortet til å handle varer med!

NB! Har du handlet varer for mer enn 6000 NOK, må du fortolle varene i det du ankommer Norge!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *