Kinesisk bryllup

 

I går var vi i bryllup på formiddagen (det er visst vanlig å ha bryllupene på dagtid). Vi visste ikke at vi skulle i bryllupet før for noen dager siden. Da brudgommen, som er en tidligere student av mannen, fikk vite at vi var her, ble vi invitert.

Kinesisk tradisjon er at det holdes to bryllupsfester, en stor ved brudens hjemsted og en litt mindre en, uken etter, ved brudgommens. Vi var på den første, altså den store. Senere fikk vi fortalt at det var få gjester fra brudgommens side fordi han bor i en annen by.  Derfor ble vi æresgjester sammen med noen andre professorer fra universitetet og fikk sitte på bordet nærmest scenen.

Dette bryllupet var en blanding av vestlig/amerikansk bryllup med tradisjonelle, kinesiske innslag. For oss var det en opplevelse vi sent vil glemme!

 

Man gir ikke gaver til brudeparet, men en rød konvolutt: Hongbao, som betyr… rød konvolutt. I den røde konvolutten skal det være en pengegave. Her er må man passe på at de viktigste personene gir mest, noe som kan bety litt hodebry. Heldigvis hadde vi kontakt med de ”viktige” personene. Det gjorde at vi slapp å gjette! (Det er vanlig å gi Hongbao også ved kinesisk nyttår, fødsel og andre spesielle anledninger.)

Da vi ankom hotellet i Tonglian, ca. en times kjøring fra Beibei. Stod brudeparet og gjestene ved inngangen til hotellet. Det er kinesisk tradisjon at brudeparet deler ut sigaretter og søtsaker til gjestene (fra gammelt av da de gikk gjennom landsbyen). Dette hadde jeg lest om i en kinesisk bok så det var morsomt å se at det også ble gjort her!

Det er neppe gammel kinesisk tradisjon å ha svære plakater, boards og videofilmer med brudeparet, men det er visstnok blitt en tradisjon de siste tiårene.

Ved inngangen var det et stort bord der vi kunne levere fra oss den røde konvolutten vår og skrive i protokollen.

Seremonien ble holdt i bankettsalen. Dette er det som møtte oss der!

Legg på høy boyband musikk, så har du settingen!

 

 

Alle bordene var dekket med litt kald mat, en kartong med vin, sigaretter, litt brus og noen søtsaker.

 

 

Seremonien begynte med at brudgommen sang en sang og gikk med brudebuketten mot bruden, igjen, ganske amerikanskinspirert vil jeg tro. Da brudeparet kom på scenen var det tid for taler. En engelsk kollega av mannen, veilederen til brudgommen, holdt tale på kinesisk! Jeg forstod ikke noe, men jeg tror han var flink!

 

 

Så var det tid for ringpåsettelse, noe som gikk relativt fort. Etter det kom foreldrene på scenen og brudeparet gav te (?) til foreldrene sine. Til slutt tente brudeparet et lys sammen. Før de gikk av scenen kastet bruden brudebuketten mens brudgommen kastet små røde konvolutter med penger i. Jeg er litt usikker her, men jeg tror det gir lykke å få en slik. I mine konvolutter lå det til sammen 4 kroner.

 

 

Etter seremonien var det mat, mye mat, vin og kinesisk brennevin. Brudeparet gikk rundt til hvert bord og skålte, det samme gjorde foreldrene til brudeparet.

 

Det hele var over på 2-3 timer.

Da vi gikk fikk vi en rød konvolutt av brudgommen. Det viste seg at dette var en konvolutt med penger i, mer enn vi selv hadde gitt, men bare 28 mer. Et merkelig tall, men kanskje det er en viss prosent av det vi gav? Vi prøvde å finne ut om alle gjestene også hadde fått pengene sine tilbake, men vi tror ikke det. Jeg tror vi, vår engelske venn (som også fikk tilbake det han hadde gitt, men han fikk nøyaktig det samme), mannen og jeg, konkluderte med at vi fikk en rød konvolutt fordi vi var æresgjester (vi ble takket spesielt i en takketale), men vi vet ikke… Jeg skal prøve å finne ut av det!

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/lavfodma/public_html/nobackpacker.no/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *