Foreløpig inntrykk

Siden jeg har vært enten full av jet-lag, i møter eller jobbet har jeg ikke sett så mye av Seoul enda. Jeg har, som dere vet, gjort meg kjent med undergrunnen, maten og markedet.

Så langt virker det som om Seoul er en blanding av Japan og Hong-Kong. Koreanerne er mer “relaxed” enn japanerne, men ikke fullt så mye som Hong-Kongerne. Koreanerne er veldig høfflige, men ikke så stive og kalde som japanerne. Det er lettere å bli kjent med en koreaner enn en japaner, vil jeg tro. Dette inntrykket fikk jeg delvis verifisert av min forretningsforbindelse fra KOTRA, James, som jeg hadde møte med i går. Han har, pga. jobben sin, reist over hele verden og han sa at japanerne på mange måter kan sammenlignes med britene mens koreanerne kan sammenlignes med nord-italienerne. Interessant!

James fortalte meg om organisasjonen og jeg fikk fortalt hva jeg var ute etter. (Vi møttes på hotellet mitt en stund før vi dro til forhandleren vi skulle ha møte med i byen.) Det var greit å ha dette møtet først, bli litt kjent og litt briefing om hvordan han jobbet og hva jeg ønsket. Dessverre skjønte jeg allerede der at forhandleren antagelivis ikke var rett for meg, og det stemte. Heldigvis holdt denne forhandleren til i samme distriktet som de andre forhandlerne av “mitt” produkt, så etter møtet dro jeg på oppdagelsesferd alene. Før jeg forlot James (som er en mann snart i 60-årene med en datter som er noen år yngre enn meg) fikk jeg streng beskjed om passe meg for lommetyver og om å ringe, når som helst på døgnet, om jeg trengte hjelp til noe. Han sa at hvis jeg fikk problemer med noen forhandlere fordi de ikke snakker engelsk måtte jeg bare ringe, så kunne han forklare og oversette! I tillegg fikk jeg en lapp der han skrev, på koreansk, at jeg er en importør fra Norge osv… Veldig kjekt å ha når fingerspråket ikke fungerer!

Så langt har jeg ikke brukt lappen fra James. Foreløpig har jeg spurt etter priser, kjøpt litt prøver og sett og sett og sett. Jeg trenger nok en dag eller to til før jeg har fått en oversikt og kan sette inn “støtet” (dvs. begynne å forhandle), da kan det være jeg må bruke lappen fra James ja, eller kanskje jeg til og med må ty til telefonen. Det er ikke mange som snakker engelsk!

Jeg har forresten bestilt noen varer, som jeg får på tirsdag! HURRA! Jeg er i gang! 🙂

I dag hadde jeg møte med en annen leverandør. Han var veldig overrasket over at jeg hadde klart meg så godt alene blant alle leverandørene og ikke minst, over alt jeg hadde fått med meg på så kort tid. Haha, jeg er da ikke tapt bak en låvedør jeg! 🙂 Møtet gikk bra, men jeg er langt i fra sikker.

Været har vært veldig bra. Det har vært sol, blå himmel og 20-22 grader helt siden jeg kom. Det sies at oktober er en av de beste månedene å besøke Seoul, ikke for varmt og fuktig og ikke for kaldt. Jeg vet ikke om det er været som er slik på denne årstiden eller om det er mye forurensning her, men det er akkurat som om det ligger en grå sky/dis over byen hele dagen.

I morgen har jeg fri. Dvs. alle leverandørene har stengt i morgen. Deilig… Skal prøve å få sett litt mer av Seoul enn bare leverandører! Forhåpentligvis kommer det flere, litt mer interessante bilder da. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *